Sakin ve havalandırılmış bir oda veya rüzgarsız açık hava
Beden:
Boş mide, boş barsak, boş mesane
Zihin:
Duruşlarda ve dinlenme sırasında zihni bedene yöneltin, bedeni hissedin. Seansın başından itibaren içe yönelmek, beden ve beden-zihin bütünlüğünün daha etkin hissedilmesini sağlar.
Uygulama:
Yoga seansına ısınma amacıyla yapılan germe (stretching) hareketleriyle başlayın. Nefesle uygulanan germe hareketleri, bedeni ve zihni “Asana” denilen Yoga duruşlarına hazırlar. Germe hareketlerini ve Asana’ları nefesle eşzamanlı yapın. Gerek duruşu oluştururken, gerekse başlangıç konumuna dönerken, yavaş hareket edin.
Dikkatiniz bedeninizde olsun. Böylece bedenin sınırlarını kontrollü olarak zorlarsınız; yaralanma, incinme riskini azaltırsınız.
Duruş sırasında tamamen hareketsiz olun ve duruşu bozmadan gevşeyin. Duruşların arasında mutlaka dinlenin. Dinlenme sırasında, içinizdeki sakinliği hissedin ve “yaşayın”; gündelik düşüncelerin zihninize üşüşmeye başladığını ya da uykunuzun geldiğini fark ettiğinizde dinlenmeyi sonlandırın. Seans sonunda Hara Solunumu ve Ceset Duruşunu uygulayın.
Özel durumlar:
Bedeniniz çok yorgunsa veya yüksek ateşle seyreden bir enfeksiyon varsa, bu durum geçinceye kadar sadece nefes çalışması yapın ve gevşeme tekniği uygulayın. Adet kanamasının yoğun olduğu ilk günlerde, oturarak ve yatarak yapılan Asana’lara ağırlık verin. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) ya da epilepsi rahatsızlığı varsa, duruşlardaki nefesi tutma ve nefessiz kalma dönemlerinde, nefes alıp vermeye devam edin.
Uygulamaları beklenti içinde olmadan, sabırla tekrarlayın ve alışkanlık haline getirmeye çalışın. Düzenli olarak yaptığınızda, sonuçlar zaten kendiliğinden oluşacaktır..