Nefes


Nefesi izleyin…

Zihnimiz gün boyunca birçok iç ve dış uyarıya maruz kalır. Sonuçta aşırı yüklenip yorulur. Düşünürken, endişe ederken, üzülürken v.s. çok miktarda enerji harcarız. Gerek geçmişe ait üzüntüler, pişmanlıklar, suçluluk, öfke, nefret, kin gibi duygular; gerekse geleceğe ilişkin endişe ve kaygılar, yıkıcı duygulardır. Bedensel bir işe kıyasla, gücümüzü daha fazla eksiltir ve yaratıcı enerjimizin çoğunu tüketirler. Geriye kalan az miktarla yetinmek zorunda kalırız. Üstelik bunun pek farkına varmayız. Sadece kendimizi daha gergin, yorgun, isteksiz ve bezgin hissederiz. Buna bedenimizin yorgunluğu ve gerginliği eklendiğinde, bir süre sonra strese (yüklenmeye) bağlı belirti ve rahatsızlıkların baş göstermesi kaçınılmaz olur.

Nefes çalışmaları düzenli olarak uygulandığında, bu yıkıcı duygular seyrekleşir ve hafifler ya da bunlardan kurtulmak kolaylaşır. Kendimizi daha sağlıklı, canlı, huzurlu, yaşama sevinciyle dolu, coşkulu, dengeli, güven içinde ve güçlü hissederiz. Gündelik sorunların üstesinden daha kolay gelebiliriz.

Nefesi izleme, gözlem yeteneğini de geliştirir; böylece olayların akışını kabullenmemiz kolaylaşır, önyargıların üzerimizdeki gücü azalır ve yeniliklere daha kolay uyum sağlarız.
Nefes uygulamalarıyla konsantrasyon ve yaratıcılığımız artar, daha isabetli kararlar vermeye başlarız ve bunda daha az zorlandığımızı farkederiz.

Uygulama

Gün içinde üç-beş dakikalık “nefes molaları” verin. Bu uygulamayı ayakta, oturarak, yatarak; gündüz ya da gece; yalnızken veya kalabalıkta yapabilirsiniz. Zihninizin dağınık veya karmaşık olduğunu fark ettiğinizde, kararsız kaldığınızda; ayrıca kendinizi öfkeli, üzüntülü, yorgun veya isteksiz v.s. hissettiğinizde, “nefese odaklanmayı” hatırlamaya çalışın. Bu, kendinizi dengeleme ve “Yoga’yı hayata yansıtma” yolunda atacağınız önemli bir adımdır.

Çalışmanın ilk dakikalarında konsantre olamasanız da, aldırmayın, devam edin! Duygu ve düşünceler sizi rahatsız etmeye devam etse bile, onları uzaklaştırmaya çabalamak yerine, zihninizi yavaşça nefese yöneltin ve nefesin doğal ritmini izlemeye çalışın. Karın nefesi uygulamak, burada özellikle çok yarar sağlar.

Bu uygulamayı düzenli olarak yaptığınızda; zaman içinde, ilk birkaç nefesten sonra, zihninizin dinginleşmeye başladığını, iç gücünüzün arttığını, içinizdeki denge ve huzurun yeniden yapılandığını ve merkezlendiğinizi hissetmeye başlarsınız.