Savasana (Ceset Duruşu)


Yoga çalışmasının başlangıç ve bitiminde olduğu gibi, sırtüstü yaptığınız bütün Asana’lar arasında, bu duruşta bir süre dinlenin. Çalışmanın sonunda, duruşu on-on beş dakika uygulayın.
Ceset Duruşu, Yoga’da en önemli duruşlardan biridir. Gevşeme, başlangıçta daha uzun bir süreyi gerektirir, beden ve zihin bu uygulamaya alıştıkça, daha kısa sürede gevşeme sağlanır.
Diğer duruşlar, bedeni ve zihni Ceset Duruşu’na hazırlar. Çalışma sırasında yorulan beden, bu duruş uygulandığında, derin biçimde dinlenir; zihin dinginleşir; bu şekilde, Yoga çalışmasının sonunda, “dinçleşmiş-yenilenmiş” hissedilir.
 
DURUŞUN OLUŞTURULMASI:
(Fotoğraflara tıklayarak ayrıntıları daha büyük göreblirsiniz)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Halı, kilim veya bir mat üzerine sırtüstü uzanın (bulunduğunuz ortamın sıcaklığı, kendinizi rahat hissedeceğiniz düzeyde olmalıdır).Başınızın tepesinden başlayan, omurganız boyunca uzanarak ayaklarınızın arasından geçen düz bir hat üzerinde yattığınızı hissedin.

Kalçalarınızı sabit tutarak bacaklarınızı aşağı doğru çekiştirin.

Nefes verirken
, parmak uçlarınız kendinize doğru olmak üzere, ayak bileklerinizi gerin. Uyluk ve bacaklarınızın ön yüzünün iyice kasıldığını hissedin. Bu durumu birkaç saniye koruyun.

Nefes alırken, parmak uçları ileriye dönük biçimde, ayak bileklerini birkaç saniye süreyle gerin. Baldırlarınızın kasıldığını hissedin .Nefes verirken, bacaklarınızı gevşetin. Ayak uçlarınız dışarıya bakar durumda, gevşek kalsın.
Nefes alırken; kalçalarınızı sabit tutup, bu kez omuzlarınızı yukarı doğru çekin, sırtın yere iyice yerleşmesini sağlayın. Omuz kaslarınızı birkaç saniye kadar kasın. Sonra gevşetin.
Her iki elinizi yumruk yaparak; sırayla el, önkol ve kolu birkaç saniye süreyle kasarken, nefes verin.

Nefes alırken, parmaklarınızı iyice açarak gerin, birkaç saniye bu pozisyonda durduktan sonra; nefes verirken gevşetin. Avuçlarınız gevşemiş durumda ve tavana dönük kalsın.

Çenenizi içeri çekerek ensenizi mümkün olduğu kadar yere yaklaştırın. Ensenizin gerildiğini hissedin. Önce ensenizi, sonra boynunuzu gevşetin. Yüzünüzdeki bütün kasları sırayla kasın ve gevşetin.

Nefes verirken, gözleri sıkıca yumarak, dudakları büzün.

Nefes alırken, ağzınızı açın, dili iyice dışarı çıkararak çenenize değdirmeye çalışın. Sonra gevşetin. Dilin ucunu üst damağa temas ettirin. Dişleriniz hafif aralık kalsın. Dudaklarınız kapalı ve gevşek olsun.

Ayak parmaklarınızdan başınızın tepesine kadar bedeninizi hissedin. Aşağıdaki sıralamaya uygun biçimde, dikkati organlarınıza yöneltin ve gevşediklerini düşünün. Her organa gevşemesi için üç–beş saniyelik bir süre tanıyın;

* Saçlı derinizi düşünün ve gevşetin.
* Sonra sırayla şakaklar, alın, kaşların arası, gözlerin çevresi, burun kenarları, yanaklar ve dudak çevresini, dili ve çenenizi gevşetin.
* Yüzünüzün tamamen gevşediğini ve başınızın ağırlaşmaya başladığını hissedin.
* Şimdi dikkatinizi ensenize yöneltin. Rahat olup olmadığını kontrol edin ve gevşetin.
* Sonra boynunuzun ön ve yan yüzünü gevşetin.
* Sağ (solaksanız sol) omzunuzu gevşetin.
* Şimdi sırayla üst kol, dirsek, önkol ve bileğinizi gevşetin.
* Parmak uçlarına kadar elinizi gevşetin.
* Aynı işlemi diğer omuz ve kol için tekrarlayın.
* Şimdi omuz ve kollarınızın ağırlaşmaya başladığını düşünün ve hissedin.
* Omuzlardan kalçalara kadar tüm sırtı gevşetin ve ağırlaştığını hissedin.
* Göğsünüzü ve karnınızı gevşetin.
* Nefes alıp verirken karnınızın nasıl hareket ettiğini izleyin (nefes tekniği uygulamayın, sadece izleyin).
* Kasıklarınızı ve kalçalarınızı gevşetin.
* Dizlere kadar uylukların ön ve arka yüzünü gevşetin.
* Dizleri, bileklere kadar bacakların ön ve arka yüzünü ve bilekleri gevşetin.
* Parmak uçlarına kadar ayakları (topuklar, tabanlar, her iki ayağın sırtı, parmaklar) gevşetin.
* Kalçalarınızdan ayak parmak uçlarına kadar ağırlaştığınızı düşünün ve hissedin.
* Şimdi dikkatinizi karnınıza yöneltin.
* Nefes alıp verirken, karnın kendiliğinden oluşan hareketini ve nefesin doğal akışını bir süre izleyin. Dikkatiniz dağılırsa yavaşça nefese yönelin.
* Diğer bir yol, dikkati iki kaşın arasına, yani burun köküne yöneltmenizdir. Her nefes aldığınızda, havanın burun kökünüzden geçtiğini, akciğerlere nasıl girdiğini; nefes verirken de burun kökünden geçerek burnunuzdan nasıl çıktığını bir süre izleyin.

Sonra dikkatinizi odaya ve yattığınız zemine yöneltin. Birden beşe kadar sayarak, her sayıda derin ve tam solunum uygulaması yapın.

* Kendinizi hazır hissettiğinizde, gözlerinizi yavaşça açın. Bütün vücudunuzu tepeden tırnağa esnetin ve bir süre sessizliğinizi koruyun.*Yavaşça doğrulun, oturup öne doğru uzanarak, sırtınızı esnetin (Balasana). Doğrulup bir süre oturduktan sonra kalkabilirsiniz.