Patanjali’nin farklı baskıları


Konsantrasyonun Gücü

Patanjali’nin Yoga Sutraları

Zihinsel Huzur / Ruhsal Huzur

Chrıstopher Isherwood-Swami Prabhavananda

Okyanus Yayınları 2006

ARKA KAPAK:

Yoga zihindeki düşünce dalgalarının kontrolüdür.” Patanjali

Eski bir Sanskrit metinde şöyle bir beyit vardır:
‘Dünyayı kim fetheder? Ancak kendi zihnini fetheden kişi’

Zihin kontrolü yoga öğretisinin candamarı, ruhudur. Yoga’nın yardımıyla zihninizi yoğunlaştırmayı ve denetlemeyi öğrenirsiniz.

Zihinlerini denetlemeye çalışmak insanların çoğunun hiç aklına gelmeyen bir konudur. Bunun için de ne yazık ki bu temel öğreti yalnızca zihinde bilgi biriktirmeye yönlenmiş olan çağdaş eğitimin ilgi alanı dışında kalmıştır. Aslında konsantrasyon duygumuzu geliştirmeden öğrendiklerimizi aklımızda tutmamız pek mümkün değildir.

Zihnimizi yoğunlaştırmayı öğrenemediğimiz için ‘öğrendiklerimizi’ tam olarak öğrenemiyoruz. Öğreneceğiz diye de gereğinden çok enerji harcıyoruz.

Gerçekten düşüncelerimizi nasıl dizginleyeceğimizi, zihnimizi nasıl yoğunlaştıracağımızı bilemediğimiz sürece tıpkı bedensel olanaklarını kullanmayan bir kötürümden başka bir şey değiliz. Potansiyelimizin çok azını kullanarak yaşarız.

Zihnimizin üç temel öğesi olan aklımız, duygularımız ve istencimiz, konsantrasyon gücümüzü geliştirip zihnimizi yoğunlaştırmayı öğrendikçe, birbirleriyle uyum içinde gelişeceği için kişiliğimiz kendiliğinden güçlenecek ve en yüksek derecede zihin kontrolü bizi ruhsal aydınlanmaya götürecektir.

Patanjali’nin Yoga Sutraları zihin ve ardındaki gerçek konusunda bilgi vermek ve Yoga öğretisinin ne olduğunu anlamak için yazıldığı dönemden bu yana geçen ikibin yıl boyunca önemini hiç kaybetmemiştir.

Yoga Sutra

İçsel Özgürlüğün Yolu

Patanjali

Arıtan Yayınevi
2012

TANITIM METNİ:

Bir Bilgelik Kitabı İnsanlık tarihinin en eski yapıtlarından birisi olan “Yoga Sutra”nın, çağdaş bilimsel verilerle nasıl da uyuştuğunu görmek, gerçekten çok ilginç. Yoga, Batı’da bedensel bir alıştırma ve jimnastik tekniği gibi sunulur ve öyle de bilinir. Oysa, bu bedensel alıştırmaların gerisinde, derin bir evrensel kavrayış yatmaktadır. İçsel Özgürlüğün Yolu” insanın kendisini bilmesi ve evrensel olanla arasındaki bütünselliği fark etmesinden geçer. Yoga’nın da anlamı, “atman”ı (gerçeği) “atman olmayan”dan (görüntüden) ayırma demektir ve yoga, zihin faaliyetlerini kontrol altına alarak, kişisel benliği, evrensel benlikle birleştirme yöntemidir.