Dağ Duruşu basit dik duruştur. Ayakta yapılan hareketlerin tümü Dağ Duruşu ile başlar ve bittiğinde yeniden Dağ Duruşu’na geçilir. Bu duruşta gevşeme tekniği uygulanabilir. Eğer çalışmaya ayakta başlanacaksa, Dağ Duruşu’nda nefes ve gevşemenin yapılması uygun olur.
Bu duruşun vücut açısından önemi:
* Dik duruşta kullanılan kaslar minimal enerji ile çalışır. Bu nedenle, yorulmadan, uzun süre bu pozisyonda kalınabilir. * Bu duruşta daha rahat ve doğru nefes alınabilir.
* İç organların kan dolaşımı düzelir ve bu organlar daha etkin çalışır.
* Sosyal özgüven artar.
YAPILIŞI:
Ayaklar;
Bitişik veya hafifçe ayrı, Birbirine paralel veya topuklar birleşik olmalı; ayaklar arasında küçük bir açı olabilir (balerinler veya baletlerde olduğu gibi).
Ağırlık Ekseni;
Ağırlığı her iki ayak üzerine eşit olarak dağıtın, Ağırlığınız ayak bileklerinizin ön yüzü hizasında olmalı.
Dik Duruş;
Diz kapaklarınızı yukarıya doğru çekerek uyluklarınızı hafifçe kasın, Kalçalar ve karın kaslarını aynı anda hafifçe kasarak nefes verin.
Bu üç unsur, yani diz kapaklarının yukarıya doğru çekilmesi- uylukların- karın ve kalça kaslarının hafifçe kasılması, duruşun dikleşmesine yardım eder. Zamanla duruşunuz düzeldikçe, kaslarınızı gevşeterek, rahatlıkla dik durabileceksiniz.
Nefes alırken;
Omuzları yukarıya ve arkaya alın, bu sırada kollarınız ve eller serbest olsun.Nefes verirken; Omuzları aşağıya indirin, arkada-aşağıda kalsınlar. Kollar tamamen gevşek olmalı. Çeneyi içeri çekin.
Dikkat edilecek noktalar;
* Sırtınız düz,
* Omuzlar ve kollar gevşek,
* Göğüs ileride olmalı.
* Çene içeriye çekildikten sonra boyun gevşek bırakılmalı,
* Yüz gevşek olmalı.