(Hara Solunumu)
Supta Baddha Konasana’da karın nefesi uygulamanın, kadınlarda gerek menstruel (adet dönemi) gerekse menopoz öncesi ve sonrası dönemdeki şikayetlerin giderilmesinde, son derece yararlı olduğu bilinmektedir. Ayrıca bu duruşta uygulanan karın nefesi, stresin beden ve zihin üzerindeki etkilerini giderir, derin bir gevşeme sağlar.Bu çalışmadan sonra yapılan Ceset Duruşu’nda, daha derin bir dinlenme gerçekleşir.
UYGULAMA:
* Dizler bükülü, ayak tabanları yerde olacak biçimde, sırtüstü yatın.
* Ayak tabanlarını birleştirerek, dizleri yana doğru açın.
* Bitişik haldeki ayakları gövdeye yaklaştırın (belin rahat etmesi için).
* Dirsekleri bükerek, kolları yandan yukarıya doğru alın.
* Elleri fotoğrafta görüldüğü gibi, birbirine kenetleyin ve başın tepesinden biraz uzağa, yere bırakın.
* Elleri ve kolları gevşetin.
* Bir süre karın nefesi uygulayın (1).
Bu pozisyonda rahat değilseniz, dirsekler omuz hizasında ve hafif bükülü olacak biçimde, kolları yana yukarıya doğru açıp, yere bırakın. Avuçlarınız yukarıya dönük olsun. Elleri ve kolları gevşetin. Kollarınız rahat değilse, biraz aşağıya indirebilirsiniz. Karın nefesi uygulayın (2).
Bacaklarınız bir süre bu konumda kaldığında, kasık bölgesinde aşırı bir gerilme hissediyorsanız; (3) No.lu fotoğraftaki gibi, dizleri büküp, ayak tabanlarını yere koyun ve nefes çalışmasına devam edin. Rahatsızlık veren gerilme hissi kaybolduğunda, yeniden ilk konuma geçip (1 veya 2), uygulamayı sürdürün.
Kasıklardaki gerilme hissini gidermek için bir diğer yol, bacaklar ilk konumdayken dizlerin altına yastık, minder v.s. gibi bir destek koymanızdır.